Разходка след хранене – превенция на диабет

Разходка след хранене - превенция на диабет

Тъй като повечето от нас сме изложени на твърде високи нива на стрес, вредна и твърде калорична храна и силно ограничена двигателна активност, не е изненадващо, че диабетът се настанява в живота на мнозина без предупреждение.

Добрата новина е, че макар и това заболяване да е доста сериозно, от друга страна, то е сред малкото, които могат да се подложат на много добър контрол. Правилното хранене и двигателната активност могат не само да задържат кръвната захар в безопасни норми, но освен това могат и да помогнат в превенцията на това заболяване.

Движението – най-добрата превенция

Както много често сме чували от нашите баби и дядовци, движението е живот. Ето защо това е първото средство, което трябва да включим в живота си ако сме наследствено обременени от това заболяване.

Разходката на практика не е противопоказна за никой, а ползите от нея са неизброими. За движението се изисква захар, която да се превърне в енергия. Тази захар се абсорбира от кръвта, което от своя страна държи кръвната захар на хората в безопасни граници.

Ако вече имате диабет

Ако вече страдате от това заболяване, трябва да положите още повече усилия да включите движението в своя начин на живот. Диабет тип 2 е заболяването, което се отдава на начина на живот.

При него говорим за придобит диабет, който в резултат от прекомерен прием на сладки и мазни храни, както и на намалена двигателна активност, тялото не може да произведе достатъчно инсулин за да работи правилно.

Тип 2 обхваща около 90% от всички случаи на страдащите от диабет, а болните непременно трябва да включат редовните разходки в начина си на живот за да могат да го държат под контрол.

Разходка след хранене – върши чудеса

Ако вече диабетът е част от живота ви, няма място за компромиси. Трябва да се придобият навици, които да го държат под контрол, а добрата новина е, че редовните разходки не само са едно от най-добрите средства, но са и изключително приятно забавление.

Доказано е, че най-доброто време за това е непосредствено след хранене. Това може да понижи кръвната захар още на момента с приблизително около 12 %, което е сериозна цифра, и то с незабавен ефект.

Разходката трябва да трае минимум 30 минути, което освен това ще изгори и около 110 калории, което на свой ред ще позволи да намалите в дългосрочен план и теглото си, както и да стопите част от подкожните мазнини.

Ако се храните 3 пъти дневно, това означава минимум между час и половина и два часа движение, което може да изгори между 400 и 500 калории. Това може да има ефекта на едно пропуснато хранене.