Висок холестерол – полезните и здравословни храни

висок холестерол

Завишените нива на холестерол в организма могат да доведат до много неприятни последици, като инфаркт и инсулт. За да се избегне натрупването на лош холестерол по стените на кръвоносните съдове, а оттам и създаването на реални предпоставки за сърдечно-съдови проблеми и усложнения, е хубаво да се придържаме към здравословния начин на живот, който, наред с физическата активност, включва и консумацията на полезни храни.

Някои от тях, които са особено ценни в борбата с холестерола, благодарение на изключителните си свойства да понижават нивата на „лошия“ холестерол в организма, са плодовете и зеленчуците, начело с боровинките, съдържащи незаменими антиоксиданти. Други, изключително полезни плодове, са дребните плодове без костилки, като например ягоди, малини, къпини и други горски плодове.

Те са с доста високо съдържание на витамини и антиоксиданти, които намаляват количеството „лош“ холестерол и поддържат имунната ни система в отлично състояние и готовност за борба с различни болести и инфекции. Освен това, те имат свойството да предпазват мозъка от различни увреждания – следствия от завишена радиация, и са изключително здравословни и хранителни, благодарение на богатото си съдържание на фибри. Тяхно преимущество е, че те са готови за директна консумация, но за съжаление пък са със силно изразена сезонност. За сметка на това, храни, като пълнозърнестият хляб и най-различни ядки – за предпочитане сурови, са целогодишен източник на ценни за организма съставки.

Полезните ядки против висок холестерол

Едни от най-полезните ядки са бадемите – те редуцират в значителна степен нивата на холестерол в организма и са добра алтернатива на фъстъците, орехите и останалите ядки, които в сравнение с тях са много по-мазни и калорични. Други полезни храни са овесът и овесените ядки, черният шоколад, но приеман в умерени количества, фасулът и авокадото. Черният шоколад съдържа ценни вещества – флавоноиди, които действат като мощни антиоксиданти и спомагат за понижаване на кръвното налягане и поддържането му в норма.

Такива се съдържат и в ябълките, чая и лука, но в значително по-малки количества. Овесът и овесените ядки са серизно обогатени, когато говорим за витамини и минерали и спомагат за намаляване на холестерола. Освен това, те са богати на фибри и са с ниско захарно съдържание, което ги прави предпочитана храна за диабетици. Авокадото от своя страна съдържа полезни ненаситени мазнини, които са лесно усвоими от организма и са важни за биологичното съществуване на човек.

Едновременно с това те спомагат за намаляване количеството лош холестерол и поддържането на здравословните му нива в организма. Фасулът пък, благодарение на съдържанието си на бетаин, предпазва организма от различни сърдечно-съдови проблеми, а наличието на лутеин го превръща в ценен пазител на очите от слънчевата радиация.

Ако имате проблеми с висок холестерол, то можете да се възползвате от редица продукти, които помагат да стабилизирате неговите нива.