Защо влажните кърпички са опасни

Защо влажните кърпички са опасни

Влажните кърпички по един или друг начин могат да се окажат опасни. До това заключение са достигнали някои учени след дългогодишни наблюдения върху ефектите от тяхното използване.

Вредата от влажните кърпички

Влажните кърпички могат да бъдат вредни по най-различни начини, като вредата може да бъде лично за нас, за околната среда или пък да бъде породена от някакъв друг страничен ефект. Освен да раздразнят бебешката кожа при по-чувствителни деца, кърпичките са в състояние да създадат куп други главоболия. Ето 4 причини, които могат да ви накарат да се въздържате от тях:

1. Измамно усещане за чистота

Повечето влажни кърпички на практика не почистват нищо. Известен почистващ ефект имат само онези, които съдържат спирт или алкохол, а те представляват съвсем малка част от това, което се предлага в търговската мрежа. Останалите съдържат единствено лосиони, които нито унищожават вирусите, нито бактериите.

2. Замърсяват околната среда

Много често влажните кърпички биват захвърлени някъде и замърсяват околната среда. Тъй като често биват изработени от изкуствени тъкани, те могат да останат сред природата с десетилетия. Дори и обаче ако са изработени от памук, те отново се нуждаят от много дълго време за да се разпаднат сред природата.

3. Съдържат токсини

Докато четем старателно етикетите на хранителните продукти, почистваме ръцете си с кърпички, в които се съдържат токсични вещества. Те отново преминават през кожата и попадат в тялото, независимо, че не се поглъщат.

4. Могат да запушат каналите

Много често влажните кърпички се пускат в тоалетната, след което водата се пуска и си мислим, че всичко вече е наред. Тези кърпички обаче могат да попаднат някъде сред тръбите, да се закачат и да предизвикат сериозни запушвания след себе си.

Понякога могат да са много полезни

Има обаче някои ситуации, в които влажните кърпички могат да бъдат доста полезни. Както знаем, мобилните ни телефони са винаги едно от най-мръсните неща, които ни заобикалят. Ние няма как да ги поставим под течащата вода, поради което вариантите за хигиенизиране доста се ограничават.

Един от начините да намалим микробите по мобилните устройства е да ги почистваме редовно с влажни кърпички. За да бъдат те обаче ефикасно средство за почистване, трябва да се насочим единствено към продукти, на които изрично е написано, че са антибактериални и съдържат алкохол.

Дори и в този случай няма как да сме напълно сигурни, че мобилният телефон е почистен напълно и е добре да не пипаме устата, носа или очите си когато сме работили с него преди това.