Как да изберем идеалният цвят за диван

Как да изберем идеалният цвят за диван

Изборът на цвят за дивана в хола е много трудно решение. Както сме споменавали и в други наши публикации, тази мебел е основен акцент в дневната, което означава, че при избирането трябва да се подходи с повишено внимание.

Именно тази част от обзавеждането оформя един мисловен център, около който започва нареждането и оформлението на цялата стая. На следващите редове ще ви помогнем и насочим в избора, така че да имате една неповторима дневна.

Светъл или тъмен

Ако искате да постигнете ефект на истински дизайнер, трябва да избирате цветовете на дивана така, че да бъдат в контраст с цвета на пода. Ако например имате покритие от тъмен паркет, ламинат или дюшеме, тогава диванът е най-добре да бъде светъл за да контрастира.

Ако пък подът е в светли нюанси, например бреза, тогава за диван е най-удачно да изберете тъмен цвят. По правило, диван и под трябва винаги да са в контраст, като се избират цветове, които да се противопоставят по правилния начин.

Диванът и останалата част от обзавеждането

След като решихме проблема с дивана и пода, идва ред да се напасне канапето с останалата част от обзавеждането. За целта се използват аксесоарите. Това могат да са възглавнички или елегантна ковертюра, а също така и малки табуретки. Аксесоарите е добре да са в тон с останалата част от обзавеждането и стените за да хармонизират.

Простота във всеки аспект

При избор на диван трябва винаги да се ръководите от принципа на простотата. Най-добре е да залагате на изчистените форми и да избягвате декорацията в различни цветове и щампи. Най-правилно е цветът на дивана да е по-убит и семпъл. Подходящи са светло и тъмно сиво, бежово, кремаво и други.

Магията на сивия цвят

Ако трябва да изберем цвят, който да се възприема за най-добър за диван, това е сивото. То може да има стотици нюанси и да варира от почти черно до почти бяло. Със своята неутралност, то се вписва във всяка обстановка и прави обзавеждането и околните цветове да изглеждат по-красиви.

Сивото е цвят, който може да постигне желаните от вас резултати, без значение какво целите. Този цвят може да придаде на стаята изключително много характеристики и всичко зависи единствено от това с какво го съчетавате и какви аксесоари добавяте. Ако не сте решили какъв цвят за канапето търсите, тогава заложете на сивото. С него ще постигнете:

  • Уют, но и студенина;
  • Елегантност, но и семплост;
  • Контраст, но и хармония;
  • Акцент, но и сливане с околната обстановка;