Как да направим дървените мебели ретро

ретро мебели

Дървените мебели безспорно са най-предпочитани заради редица свои качества. От една страна, те създават едно наистина силно усещане за комфорт, уют и мекота, които нито един друг материал не може да ви предложи.

От друга страна, те могат да се съчетаят доста успешно с различни решения в дизайна. За целта просто е необходимо да изберете подходящата изработка, защото от гледна точка на материал, дървото може да се комбинира с почти всичко.

Дървените мебели имат и още едно много интересно предимство. Те са единствените, които могат да остареят, да се захабят и пак да изглеждат добре.

Нещо повече – бихте могли даже умишлено да ги състарите за подсилите ефекта.

Старите дървени мебели са истинско бижу

Ако имате у дома стари дървени скринове, маси, столове или шкафчета не бързайте да ги изхвърляте. Старите мебели от дърво са изключително актуални и хората дават много пари за да могат да притежават такива.

Ако вашите столове, маси и други вече са започнали да изглеждат очевидно стари, пред вас стои възможността да ги състарите допълнително за да станат наистина много примамливи.

Действително, ретро мебелите са едни от най-скъпите, а за да се постигне техния ефект върху вашите обикновени мебели от дърво са необходими само няколко съвсем елементарни действия.

Използвайте шкурка

При опитите си да състарите дървените повърхности вашия най-верен съюзник ще бъде добрата стара шкурка.

Тя може да бъде едра или дребна, но със сигурност повърхността на дървените плоскости бързо ще започне да изглежда така, сякаш са изминали десетилетия от покупката.

За да постигнете ефекта, към който се стремите, най-добре е да се фокусирате върху изтриване на ъглите и ръбовете, като идеята е те да станат с няколко тона по-светли. Това ще придаде на мебела стар и износен вид.

Освен ъглите добре е да минете с шкурката по цялата повърхност, като целта е да не остават съвсем лъскави и нови  места. Всяка част от повърхността трябва да е поне малко износена.

Използвайте свещ

Интересен начин за състаряване на мебели е да вземете една свещ и с нея да надраскате на определени места дървена повърхност. След това вземете боя и обработете повърхността.

Ще видите, че местата, които са обработени със свещта не поемат от боята. Това ще позволи някои части да останат небоядисани и да се създаде ретро ефект.

Заложете на ретро цветове

Трябва не само да използвате подобни техники за изтъркване и за неравномерно боядисване, но също така и да заложите на правилните цветове.

Изберете ретро розово и синьо – зелено. Спрете се на нюанс с цвета на слонова кост. Самите цветове допълнително ще допринесат за това мебела да изглежда по-захабен и износен.