Как да определим бюджет за диван

Как да определим бюджет за диван

Цената на мека мебел в големите мебелни магазини на страната може да варира в доста сериозни граници, като най-евтините дивани започват от цени около 250 лева, докато най-скъпите модели могат да достигнат 3000 или дори 5000 лева.

Цената се определя от цял куп фактори, измежду които производителят, изработката и качеството на материалите, тапицерията и други. Значение има и това дали става дума за мебел по поръчка или за готов артикул, както и това дали става дума за мебел, която е била изложена в магазина или за такава, която е опакована и извадена от склада специално за вас.

Възползвайте се от бюджета си до край

Тъй като при този тип мебел обикновено цената е правопропорционално свързана с качеството, за да получите най-доброто е хубаво да използвате целия бюджет, който сте заделили за това.

Нека да дадем пример: ако разполагате с бюджет за диван 1000 лева, не се ограничавайте с модел на цена 600 или 700 лева, защото при покупката на този тип мебел всеки лев е от значение.

Важно е да получите на най-доброто качество, което можете да си позволите без да излезете от бюджета си, като това трябва да ви бъде абсолютен приоритет.

Как да определим цената

Когато обмисляте до колко да похарчите за диван, имайте предвид, че от цената зависи и каква ще е продължителността на живота на дадената мебел. Колкото по-скъп е диванът, толкова по-дълъг живот ще има той.

Така например, има едно златно правило за качеството на този тип обзавеждане, което гласи, че диван с ниска средна цена има средна продължителност на живота около 10 години.

От своя страна, скъпите дивани, които струват от 2000 лева нагоре се отличават и доста по-високо качество и издръжливост, като продължителността на живота им може да достигне съответно 20 – 25 години или дори повече.

Така, в избора на мека мебел трябва да разделите цената на дивана на очаквания брой години, като по този начин ще добиете реална представа колко ви излиза на година този тип мебел.

Единственото, за което трябва да внимавате повече при покупка на скъп модел е това да се спрете на дизайн и цвят, които ще могат да се впишат през годините в различните стилове в обзавеждането, през които можете да се впуснете.

Отново и тук важи правилото да се избират семпли и убити нюанси, като най-препоръчително е да помислите за цветовете от сивата гама, които могат да се впишат във всеки дизайн.