Косми по мебелите – как да се отървем от тях

Косми от куче и котка по мебелите

Ако у дома си отглеждате куче или котка, най-вероятно сте се сблъсквали с проблема с космите. Знаете колко неприятни могат да са те, когато започнат да полепват и върху чистите дрехи, които току що сте облекли.

Допълнително се влошава ситуацията от това, че попадналите върху мебелите косми се отстраняват много трудно. Колкото и да се стараем, обикновено постигаме частичен резултат.

Как действаме най-често

Обикновено повечето от нас действат по сходен начин. Най-често се намокря един парцал, с който минаваме по мебелите и се стремим да съберем старателно всичко. Този метод за почистване има две слаби места:

  • Първото е, че върху меката мебел попада влага, която изсъхва там. Това може да предизвика лоша миризма, а деликатната мебел може да замирише на мръсен парцал;
  • Второто, което няма да ни зарадва е, че се получава сериозно наелектризиране. То несъмнено причинява още по-сериозно задълбочаване на проблема и до натрупване на още повече косми по мебелите;

Какво трябва да правим вместо това

Вместо да мокрим мебелите и да събираме с мъка, можем да намерим във всеки един по-голям супермаркет от онези лепливи ролки, които събират с въртеливо движение космите от дрехите.

Недостатък на този вариант е, че на това устройство се поставя накрайник от лепкава хартия, която рано или късно свършва и трябва да се купува отново.

Най-доброто решение за косми по дивана/фотьойла

Най-добрият начин да се справите дългосрочно с космите е като си намерите гумена четка за събиране на косми. Гумата винаги ще кара космите да полепват по нея, като при това не се налага да я мокрите за да бъде ефикасна. Характерно при тези четки е, че гумените зъбци са много на гъсто.

Този вариант има и еквивалент под формата на ръкавица. Предимството на ръкавицата е, че е почти същата като гумената четка, но пъхате ръката си в нея и така можете да галите кучето или котката, с което да съберете и последните остатъци от косми.

На пазара се предлагат и още един тип гумени четки за почистване. Те напомнят на голяма самобръсначка, но имат гумен накрайник. Той се използва за събиране на космите от мебелите, но не е подходящ за сресване на домашни любимци.

Постоянството е задължително

При всички положения не бива да забравяте, че колкото и да е ефикасно дадено средство за почистване, все пак наличието на животни у дома изисква рутина, която включва не само редовно сресване, но и редовна обработка на всички повърхности, включително и меката мебел.

Падането и смяната на козината е постоянен процес, ето защо еднократно действие по този проблем няма да го реши за винаги, а ще има временен резултат.