От къде да започнем при избора на диван

От къде да започнем при избора на диван

И така, вече сте решили да си купите ново канапе и се каните да тръгнете по магазините. На пръв поглед съвсем лесно, това решение обаче е съпроводено от цял куп допълнителни подробности.

Купуването на диван всъщност е много повече от това да заложи на конкретен стил и цвят. Преди да направите покупката, която при всички положения ще е една от най-скъпите в дома ви, уверете се, че знаете какво да търсите.

Фактори при избора на диван

Има много неща, които са важни при избора ви и едно от тях касае самата конструкция на дивана. Като цяло, получавате това, за което плащате. Ето защо е препоръчително винаги да купувате най-доброто, което можете да си позволите към момента.

Но каквито и да са ценовите ви граници, не забравяйте да прокарате ръката си по гърба на всеки диван, който обмисляте като вариант. Кухият гръб не е добър знак, тъй като обикновено показва ниско качество.

Подплатеният гръб, точно обратното, е това, за което трябва непременно да гледате, независимо дали можете да похарчите 500 или 5000 лева. Във всеки мебелен магазин има и качествени, и некачествени модели, така че не се доверявайте сляпо на марката.

Размерите на дивана са изключително важни

Размерите на дивана също са сред основните фактори, за които трябва да се гледа. Меката мебел по правило винаги заема много пространство, както визуално, така и чисто физически.

Преди да купите диван, уверете се, че се вписва във вашия дом. Преценете горе-долу колко искате да заеме от стаята. Освен това, трябва да сте сигурни, че ще може да достигне до жилището ви, а не да заседне някъде по пътя за там. За целта направете следното:

  • Измерете височината;
  • Измерете ширината;
  • Каква е дълбочината на дивана;
  • Колко е височината на седалката;
  • Каква е височината на страничните облегалки.

Всичко това е важно да се разбере предварително, защото трябва да се уверите, че закупената мебел ще се побере през вратите, ще премине през ъглите и нагоре по стълбите, ако нямате голям асансьор, какъвто е случаят с повечето новостроящи се сгради.

Няма нищо по-лошо от това да купите скъп и качествен диван, който да се достави до вратата на жилищната ви кооперация, само и само за да разберете, че няма да се побере през вратата и да влезе вътре. След като сте решили въпроса с размерите и конструкцията, можете смело да се впуснете напред и да разгледате всички възможни цветове, материи и форми, които да допълнят успешно интериора на вашия дом.