Съвети при покупка на мека мебел

Съвети при покупка на мека мебел

Не се разочаровайте от себе си или разстройвате, само защото сте направили лош избор при покупка на мека мебел. По-добре приложете някои от направените по-долу съвети, преди д вземете решението за покупка на нова мека мебел.

Първото нещо, което трябва да направите, е определяне на средствата. Нека парите, с които разполагате, са съобразени с вашия бюджет и нуждите от нова мека мебел. Ако искате да сменята меката мебел вкъщи на всеки четири ― пет години, купете мека мебел, която не е много скъпа. Но, ако искате да замените меката мебел отново след един по-дълъг период от време (над десет години), изберете по-здрава мека мебел. Изберете мека мебел с добро качество. Дали ще бъде маркова или не, е в зависимост от вашия бюджет и вкус.

Проверете внимателно

Има няколко неща, които трябва да бъдат проучени внимателно при закупуване на мека мебел. Първо, силата на шевовете. Второ, проверете краката на меката мебел ― дали е достатъчно устойчива, хоризонтално добре ли застава и дали е неподвижна, когато се седне в нея. След това проверете дали лявата и дясната облегалка (подпора) за ръцете на избраната мека мебел са на едно ниво. И последно от всичко ― проверете дали дървената рамка е здрава или изглежда неустойчива.

Опитайте се да седнете

Седнете на меката мебел за най-малко 5 минути, преди да решите дали ще я закупите, защото ако тя е неудобна за седене, това става осезаемо за това време. Почувствайте комфорта на по-долната част на меката мебел ― дали краката ви се чувстват удобно на извивката или се усеща дискомфорт.

Тапицерия

Изберете мека мебел, на която платът за тапицерията е естествен ― памук, лен, вълна, коприна или фабрично получена материя, която е близо до тези тъкани. Качеството на тапицерията на избраната мека мебел може да установите като протривате с ръката си тъканта. Или, може например да поискате мострата на тапицерията, след това да разтриете и да видите как се издърпва нишката. Ако парчето мостра е все още здраво, това означава, че качеството на тапицерията е добро.

Плътност и тегло на меката мебел

Меката мебел с добро качество обикновено е тежка. Това показва, че рамката на дивана е направена от висококачествена дървесина. Опитайте се да се вдигнете един от предните крака на дивана. Ако след като го повдигнете на три сантиметра и другия крак отпред също се повдига, това показва, че рамката не е достатъчно твърда.

Адаптиране с интериора на дома

За да бъде меката мебел съвместима с вашия дом, изберете диван и кресла, които са съобразени с обзавеждането на къщата. Например, ако основният цвят на помещението ви е зелен, изберете мека мебел със същия цвят или такъв, който се съчетава с него.