4 минуса на подовите настилки от дърво

4 минуса на подовите настилки от дърво

Дървените подови настилки, независимо дали говорим за паркет или за по-скъпия му събрат – дюшемето, обикновено се свързва с куп качества, които го превръщат в несъмнено най-желаната и предпочитана подова настилка.

Символ на уют и домашна топлина, дървото е естествен материал с приятни нюанси и оттенъци, което го прави толкова желано. Да не пропускаме и това, че то може да се изцикли след дългогодишно ползване.

Това на практика го прави вечно, като по този начин цената му се повишава, а заедно с нея и интересът, който хората проявяват. Естественото дърво си има обаче и някои минуси.

4 отрицателни страни на дървените подове

Преди да заделите сериозна сума пари за да поставите дървен паркет на пода у дома, трябва да помислите дали отрицателните страни са достатъчни за да ви откажат. Ето кои са 4-те най-големи минуса на подовата настилка от истинско дърво:

1. Податливо на влага

Естественото дърво е доста податливо на повреди при контакт с влага. То има свойството да я попива, което от своя страна води до подуване и прави дървесината по-мека;

2. Много висока цена

Дори и ако сте от онези хора, които мразят еднообразието и дори ако решите да подменяте ламината на всеки няколко години, той пак няма да достигне до цената на естественото дърво.

Тук трябва да се има предвид, че дори не говорим за скъпите видове дървесина, а по-скоро говорим за онези разновидности, които се срещат най-често в магазините от търговската мрежа.

По-високата цена се отнася и за поставянето. Докато инсталирането на ламинат е сравнително евтино, при паркета цените са много високи и съвсем не са по всеки джоб и бюджет;

3. Регулярна поддръжка

За да изглежда добре, естественото дърво изисква на всеки десетина години циклене. Това може да изглежда като рутинна дейност, но всъщност точно толкова е приблизителната цена да покриете цялото помещение с ламинат;

4. Изсичат се дървета

Някои части от света са изключително сериозно засегнати от проблема с изсичането на дърветата. Положението е особено сериозно ако говорим за ценните дървесни видове. Много от тях имат и тази особеност, че се размножават много бавно.

В резултат, за производството на някои по-скъпи типове паркет цели райони по света са претърпели драматични промени, от които едва ли някога изобщо ще могат да се възстановят.