Боядисването – да спестим пари при местенe в нов дом

боядисването в нов дом

Всяко едно ново жилище, независимо дали вие сте първият човек, който ще се нанесе и ще живее там или се нанасяте в последствие на мястото и сте поредния собственик, се нуждае от малко освежаване.

Това най-малкото включва пребоядисване, което ще промени дома ви с не много усилия и ще създаде усещането за нещо наистина свежо и ново.

За съжаление, в ден днешен това съвсем не е евтина услуга и за мнозина може да се окаже едно доста сериозно перо в семейния бюджет.

Именно по тази причина можете да се изправите срещу това предизвикателство сами. Все пак най-лошото, което може да стане е просто да не ви хареса  начина, по който изглеждат стените и тавана ви накрая.

Колко може да ви спести това?

Ако искате да спестите средства при местенето от едно жилище в друго, именно боядисването е един момент, в който можете да си спестите около 200 или 300 лева за по-голяма стая или ако става дума за гарсониера – за целия апартамент. А това както сами можете да прецените не е малко.

Дори и на пръв поглед да си кажете, че това не е голяма сума, когато се замислите какво може да се направи с нея, то положението изглежда съвсем различно.

Ако например добавите още малко към сумата, или дори без да добавяте пари, можете да намерите чисто нов хладилник или бойлер.

Ако вашите стари уреди са за смяна, то точно тази спестена сума може да ви помогне не малко. Едно пребоядисване може да се окаже равно на един нов уред. И тогава ще сте наистина доволни, че сте се нагърбили със задачата сами.

Как да започнем?

Преди всичко останало подгответе помещението. Ако не сте боядисвали до сега, знайте, че първо трябва да направите всичко възможно за да предпазите пода от боята.

Мебелите трябва да бъдат или покрити с найлони или ако има възможност дори да се изнесат от помещението.

Когато помещението вече е готово, можете да облечете работни дрехи, които няма да ви е жал да изцапате.

Имайте предвид, че ако след боядисването сте съвсем чисти, то най-вероятно сте работили по-бавно и можете да останете малко разочаровани от крайния резултат.

Обикновено в боядисването има една особеност и тя е, че колкото по-бързо измажете стените или тавана, толкова по-добър ще бъде крайния резултат. Има и някои доста специфични моменти.

Както може би знаете, някои видове боя се разреждат с вода. Ако сте попаднали на такава боя, знайте, че за по-добър краен резултат трябва да разредите цялото количество едновременно, а не да го правите стъпка по стъпка.

Просто вземете по-голям съд, поставете всичката боя в него и добавете толкова вода, колкото е описано, че е необходимо и ако е необходимо.

Оставете боята да изсъхне

След като вече сте приключили с боядисването, време е да оставите боята да изсъхне. Не се надявайте да стане за 3 или 4 часа, както ви обещават по опаковките на кутиите за боя.

Необходимо е много повече време, особено ако се надявате боята да изсъхне напълно.

Не забравяйте, че да спите или да стоите по-продължително време в помещение, в което има незасъхнала боя е вредно за вашето здраве и не е препоръчително да се прави. Това може да предизвика гадене и дори прилошаване.

Ако някъде се е позацапало с боя по невнимание, не се ядосвайте. Най-вероятно ще може да се изчисти сравнително лесно или ако не е толкова лесно, то поне не е съвсем невъзможно.

Обикновено латексовите бои се почистват просто с вода, докато за блажните бои трябва да използвате разредител. Вероятността да почистите успешно е много голяма.

Крайния резултат

Дори и ако приемем, че не сте били безупречни в боядисването, все пак това е било вашата работа и ще се чувствате много удовлетворени и доволни, дори и ако стените са на черти и изглеждат малко нескопосани.

Удовлетворението обаче би било пълно ако ако и резултатът е наистина добър. Това като нищо може да отключи във вас един неразкрит майстор.