Бюджет за ремонт на дома – как да се подготвим

бюджет за ремонт на дома

Правенето на ремонт винаги е много неприятна задача. Неслучайно хората имат навик да избягват сериозните ремонтни дейности, тъй като това винаги представлява едно сериозно смущение на нашето ежедневие.

Без да сме напълно изчерпателни, причините, които карат хората да мразят ремонтите са следните:

  1. Ангажират твърде много време;
  2. Създават хаос у дома;
  3. Често създават проблеми със съседите;
  4. Струват твърде много;

Как да се подготвим финансово

Тук ще се спрем най-вече на последната точка, а именно на високата цена, която обикновено се налага да заплатим за да освежим дома си. Експерти в областта на финансите препоръчват да си направим фонд за ремонт.

Към този фонд можем да заделяме малка сума пари всеки месец (например 100 – 200 лева). В края на годината ще разполагаме с прилична сума, която ще използваме при необходимост.

В случая, от този фонд могат да се взимат пари за належащи ремонти на момента, например ако се развали някой уред у дома. Важно е, обаче, да сме постоянни и да заделяме непрекъснато, защото ремонта на една кухня или баня например ще струва хиляди.

За по-старо жилище – по-големи вноски във фонда

Ако имате по-стар апартамент, специалисти съветват да сте по-щедри към фонда и да заделяте колкото е възможно повече. При старите жилища трябва да се подновяват ВиК инсталации, ел инсталации и какво ли още не (вижте в Nashdom.eu).

Видове ремонти

Собствениците на жилища се сблъскват с два основни вида ремонти. Първият са еднократните спешни ремонти, които налагат да разполагате с пари за незабавна намеса, когато нещо се случи.

Вторият вид ремонти са периодичните, които са свързани с освежаването на дома. Те не са толкова належащи и могат да се извършат тогава, когато се стигне нужната за целта сума в бюджета.

Качествено и функционално

Когато обзавеждате дадена част от жилището си (например банята), най-важното е да избягвате покупката на мебели, аксесоари и материали, които са модерни на момента.

Този тип покупки и избори обикновено изглеждат доста шик сега, но само след 5 години, когато всичко е все още здраво, просто ще изглежда демоде и ще искате да направите нов ремонт за да се отървете от старите неща.

Вместо това, заложете на нещо по-класическо, което да изглежда добре и да бъде функционално, независимо дали са минали една, две или десет години.