Грешки при лепене на топлоизолация

Лепене на топлоизолация в дома

В последните години, монтирането на фасадна топлоизолация стана масова практика, поради безспорните си предимства: спестяване на разходи за отопление до 50% през зимата, поддържане на приятна хладна атмосфера в жилището през летните жеги, подмладяване на сградата и значително удължаване на нейния живот. Но с нарастване на търсенето , за съжаление се появиха и доста бригади, които нямат необходимата квалификация за изпълнение на подобен тип монтажи. Тази статия има за цел да покаже често срещани грешки при лепене на топлоизолация и последиците от това.

Лепене на топлоизолация в дома

Грешка №1

На тази снимка наблюдаваме почти изцяло паднала фасадна топлоизолация от калканната стена . Материалът който е използван е фасаден стиропор. Основната причина за отделянето на изолацията от стената е лепенето на топки без механично дюбелиране на плоскоските.

Грешка №2

При този случай лепенето е изпълнено с лепило за плочки, което от технологична гледна точка е сериозна грешка. Освен това, в средата на изолационния лист има сложена само една топка, както и напълно липсват дюбели, в ролята им на механичен крепител.

Грешка №3

В този пример наблюдаваме лепене с нискокачествено лепило на топки, без оформяне на лепилна рамка по самите ръбове на топлоизолационната плоча.

Грешка №4

Тук наблюдаваме неправилно редене на топлоизолационните плочи – залепени са вертикално без задължителното разминаване на съединителните фуги, което води до чувствително понижаване ефикасността на всяка фасадна топлоизолация. Друга сериозна грешка е използването на екструдиран пенополистирол, който не е подходящ за фасадна топлоизолация, както и липсата на армираща мрежа.

Грешка №5

При тази топлоизолация наблюдаваме запълване на образувалите се фуги и вдлъбнатини (от пренабиване на дюбелите) с лепило. Това е в разрез с технологията за монтиране на топлоизолация, защото по този начин се получават нежелани термомостове. Във влажни участъци на фасадата е възможно да се появят и тъмни петна по мазилката.

Грешка №6

При полагането на фасадна топлоизолация на тази сграда са допуснати значителни грешки. Използвано е нискокачествено лепило, а изолационните плочи за залепвани, чрез точково полагане на лепилото, без да е рамкирано по периферията на изолационната плоча. Самите плочи са монтирани вертикално, без да е спазена технологията по разминаване на фугите. Очевидно липсват и дюбели за допълнително механично закрепване.

Как да лепим правилно?

След като се запознахме с основните грешки, които се допускат предимно от неквалифицирани майстори, да разледаме как е правилно да се лепи, според световните стандарти.

При лепенето на фасадна топлоизолация трябва да се използват специализирани обогатени лепила, които са предназначени и за шпакловка на изолационните плочи. Като качества, тези лепила трябва да съчетават в себе си две важни свойства – да бъдат едновременно удароустойчиви и еластични на механично въздействение. Самото лепене на изолационните плоскости трябва да започва винаги отдолу нагоре ( препоръчително от ръба на цокъла) и хоризонтално по фасадата.

Преди подвеждането на първия ред задължително се монтира цокълен профил, който подвежда правилно първия ред. Самият профил трябва да отговаря на дебелината на изолационната плоча. Реденето се извършва с разминаване на междуизолационните фуги, като всеки следващ ред се започва с различна по големина плоча от предишната. При неравни повърхности, правилното нанасяне на лепило на плочата е три топки по средата и обкантващ слой по ръба на плочата.

Тук има една малка хитрина: в края на ивицата с лепило, която се нанася по ръбовете на плочата се оставя малък процеп, през който да излезе въздуха при самото залепване към стената. По този начин се постига максимален топлоизолационен ефект. При равни и гладки повърхности нанасянето на лепилото може да се осъществява и с помощта на строителен гребен, като при този случай дебелината на лепилния слой е в рамките на 10 мм. Особено внимание трябва да се обърне на областта около ъглите, където изолационните плочи задължително трябва да се кръстосват. По този начин се осигурява допълнителна устойчивост на цялостната фасадна топлоизолация.

Още важни стъпки за лепене на топлоизолация

Друга важна стъпка, която трябва да се спази е разминаването на фугите с отворите на фасадата (врати, прозорци…). При обръщане на прозорци задължително фугата трябва да е вътрешна, тоест да не ’’гледа’’ към видимата част на фасадата. След залепването на топлоизолационните плоскости и тяхното втвърдяване, насрещните фуги се рендосват със специално ренде за топлоизолация.

И в заключение, една препоръка за лепене на минерална вата. Поради специфичните особености на самия материал, нанасянето на лепилна смес малко се различава от това на фасадния стиропор или пенополистирол – преди нанасянето на лепило, периферния слой се шпаклова с цел изравняване на повърхността на плочата от минерална вата.