Избор на дограма

Правилния избор на дограма

PVC дограма

Най-общо съвременните предпочитания са ориентирани преди всичко към PVC дограма. Тя спестява от средства за отопление, защото доброто й уплътнение спира излизането на топлина отвътре навън, а през летните месеци – отвън навътре. Високата шумоизолация и не горимостта на материала също съдействат тя да бъде предпочитания избор на дограма от повечето клиенти. По-новите профили имат метално усилване, по-голяма дълбочина и повече от 5 камери. Това повишава устойчивостта на пластмасовата дограма, която по принцип е по-лека и не е подходящо да се използва за конструкции, които изискват по-честа употреба. Средният й срок на издръжливост е около 30 години, но вече има и фирми, предлагащи профили с дълготрайност от 60 години. Естествено цената в тези случаи е много висока, но оправдава вложенията и очакванията.

За да изглежда пластмасовата дограма здрава и чиста, не се изискват много усилия. Забранява се използването на препарат с абразивни частици или силни химикали. След поставянето на нова PVC дограма е важно до три месеца да се премахнат предпазните ленти, а до ден да започнат довършителните работи около конструкциите- измазване на стените и первазите, поставяне на топлоизолация, отстраняване на изолиращата пяна.

Избор на дограма от алуминий

Сериозна конкуренция на пластмасовата дограма е алуминиевата. Нейното производство е по-старо- още през 80-те години на хх век. Първоначално за изработката на такава дограма се е използвал само алуминий, но впоследствие се налага и т. нар. прекъснат термомост, при който има вградена пластмасова вложка между профилите. Основен недостатък на студения профил алуминиева дограма е появата на конденз, когато има голяма температурна разлика между помещението вътре и външната среда. Затова съвременните производители на алуминиева дограма използват непрекъснат термомост, с който се избягва кондензацията, осигурява се статичност на конструкциите и възможност да се изработят различни форми. Интересни са някои от цветовите решения на тази дограма- освен класическият бял цвят, се предлагат и цветове, наподобяващи дърво. Цената също не е висока.

Дървена дограма

Макар днес третият вид дограма – дървената – да се счита за не толкова модерна, тя също си има своите предимства и почитатели. Ниската й цена, възможността за бърза изработка и монтаж, както и красивият външен вид са незаменими предимства на изработената от бял бор, дъб, махагон или лествица дограма. Тя е подходяща за всеки интериор, поддържа се лесно и може да се ремонтира дори частично. Изборът на дървена дограма внася особено, природно, усещане за красота и комфорт.