Как да изберем перфоратор

Перфоратор

Перфораторът е един от най-важните инструменти в арсенала на майстора. Дори в бита възникват много ситуации, в които не можете да минете без него – да украсите стената с нова картина, да закачите щората в банята, да ремонтирате мебелите. Можете да направите всичко това за броени минути, ако имате добър перфоратор. При това толкова добър, че да го наследи вашият син, а също и внукът ви като реликва по мъжка линия.

Перфоратор

Когато разглежда асортимента дори в малък магазин за инструменти, купувачът е объркан от разнообразието на марки и модели и се чуди какво да избере. Всъщност е трудно да се сложи знак за равенство дори между външно еднакви перфоратори: те се отличават по производителност, цена и по много други основни критерии. Сега ще изясним на какво трябва да обръщате внимание, ако искате да купите качествен инструмент.

Преди да отидете в магазина, помислете за какво и колко често ще ви трябва перфоратора. Ако той няма да събира прах в килера, а още повече, ако смятате да изкарвате пари с този инструмент (например като правите строителни услуги), изберете професионален, а не любителски перфоратор. Той е по-скъп, но наистина ще ви служи десетилетия. Ако вашата „програма максимум“ е веднъж в годината да закачите лавица на стената, може да се ограничите с по-евтин модел.

Ако изберете любителски перфоратор, ще спечелите по отношение на цената и в известна степен в удобството за работа, защото той е много по-лек. Но трябва да спазвате по-стриктно правилата за експлоатация: с него може да се работи до 4 часа на ден с прекъсвания на всеки 15 минути.

При избора на перфоратори от всякакво ниво – и любителски, и ръчни диамантно-пробивни, обърнете внимание на характеристиките скорост на въртене, номинална мощност и максимален диаметър на пробиване. Под скорост на въртене разбираме броя обороти, които инструментът може да извърши в минута на празен ход. От нея зависи способността на перфоратора да работи с различни видове материали и възможността на майстора да използва допълнителни приспособления.

Перфоратор с голяма скорост

Тоест перфоратора с голяма скорост на въртене е по-универсален и производителен. Това е важно, когато майсторът трябва да работи не само с „чисто свредло“, но и с различни приставки. За добра скорост се смята показателят 3000 оборота в минута, но за професионалните перфоратори броят обороти може да бъде още по-голям. Допълнителен плюс за вашата перфоратор може да бъде регулаторът на скоростта на въртене. Това устройство повишава функционалността на перфоратора: с нея ще можете не само да пробивате, но и да завивате винтове, ако й зададете минимална скорост.

Номиналната мощност на перфоратора говори за два показателя: за количеството използвана от инструмента електроенергия и отново за неговите възможности. Важно е да се знае каква е консумацията му на енергия, за да не допуснете претоварване на електрическата мрежа. Освен това мощността „подсказва“ с какви задачи ще се справи вашия перфоратор. Ако ви предстои да работите само с податливи материали, е напълно достатъчен инструмент с мощност 500 W. Твърдите и свръх твърдите повърхности ще се поддадат на перфоратор с мощност 1000-1500 W.

Максималният диаметър на пробиване е нещо като инструкция по техника на безопасност. Всички ние знаем колко безопасни са съвременните професионални инструменти, но нищо не може да ги предпази от дилетантския подход. Ако някой новак се опита да превиши максималния диаметър, има голяма вероятност двигателят на перфоратора да изгори. Така че не задавайте на вашия инструмент задачи, които той не е в състояние да изпълни.

Според източника на захранване перфораторите се делят на акумулаторни (безжични) и работещи от мрежата. Първите са по-леки, мобилни и удобни за работа. Единственият им недостатък е, че майсторът е принуден да се грижи за своевременното зареждане и замяна на батерията, в противен случай ще му се наложи да прави „почивка за пушене“ в разгара на работата. Акумулаторният перфоратор напълно подхожда за битови цели и за извършване на еднократни работи, но не винаги е подходящ за професионалиста.

Разгледахме основните технически характеристики на бормашините. Сега, като знаете как те влияят върху възможностите на инструмента, лесно ще можете да се оправите сред многообразието от модели.