Как да поддържаме дограмата на прозорците

Как да поддържаме дограмата на прозорците

Когато става дума за състоянието на къща или апартамент, много често едно от първите неща, които ни идват на ум са дограмите. Алуминиева или PVC, те е обект на голямо внимание и ако е необходимо да се подменя, това сваля цената на цялото жилище.

Проблемът идва от това, че веднъж поставена, тя много често се занемарява, а както всяко друго нещо, дограмата също си има своите нужди от поддръжка. Ако това се прави правилно, тя ще изглежда в много по-добро състояние за доста по-дълго време.

Как се поддържа дограмата

По принцип, животът на дограмата може да бъде 10, 20 или дори 50 години. Всичко е въпрос на правилна поддръжка и на добра грижа, а това несъмнено си има своите тънкости и особености.

1. Почистването

Съвсем естествено, дограмата трябва да се почиства редовно. Акумулирането на мръсотия по ъглите може да попречи на правилното затваряне, с което може да се повреди целия механизъм на прозореца, включително и уплътненията.

За да нямате този проблем, добре е да почиствате веднъж в месеца с хлебна сода и оцет. Не забравяйте ъглите, в които се насъбира най-много мръсотия. Наръсете с хлебна сода, а след това полейте с оцет. Забършете с кухненска хартия след около 20 минути.

2. Уплътненията

Животът на уплътненията не надвишава 5 години, като е препоръчително да се подменят на такъв или по-малък интервал от време. Все пак те са гумени, а както знаем, гумата се влияе от температурните разлики, като с времето се деформира и нацепва. Сигнал за проблем е ако се прояви някъде протичане, което може да доведе до грозни седи под прозореца.

3. Механизмът

Механизмът е най-често от пластмаса, така че неговият живот може да е доста кратък. Непременно трябва да подмените тази част от дограмата ако забележите някакъв проблем, защото това може да попречи на правилното затваряне.

4. Разхерметизиране

Един от най-сериозните проблеми, които можете да имате със своята алуминиева или PVC дограма  свързани с разхерметизиране. Ако се случи подобно нещо, най-добре се свържете с фирмата, която ви е поставила дограмата.

Ако прозорците са все още в гаранция, компанията трябва да реши проблема безплатно, но ако вече гаранцията е изтекла, най-вероятно ще трябва да платите за услугата. Това може и да не е много евтино, но със сигурност е по-добре да се ремонтира, отколкото да с подмени цялата дограма.

Не слушайте ако ви убеждават, че дограмата трябва да се сменя. Ако тя все още е в добро състояние, винаги е по-добре да я ремонтирате, вместо да давате големи суми за нова.