Какво трябва да знаем за строителните услуги

Строителни услуги

В сезона на ремонтните и строителните дейности кипи трескава работа на строителни фирми, майстори на свободна практика и сръчните представители на силния пол. Когато настъпи това време на годината за българина на челно място в списъка на предвидените и непредвидените задачи се нарежда ремонта, новия строеж или довършването на вече започнат такъв. Тази дейност измества по важност дори семейната почивка.

Първа стъпка разбира се е идеята и по-точно възникване на нуждата от обновяване, нов дом, завършване на стар проект и т.н.

Втората и най-важна стъпка за благополучен финал на строителния проект е намирането на доверена строителна фирма или майстор на частна практика, в зависимост от сложността на проекта. Най-често хората започват да разпитват близки и роднини за да им препоръчат добър строителен изпълнител, било за лепене на плочки, смяна на дограма, ремонт на покрива и др.

Започва се ходене по комшии и роднини на огледи, как е станал техния ремонт, доволни ли са от услугите на майстора, колко им е струвал ремонта във времево и ценово изражение. Все важни неща, които е добре да се знаят предварително за да може човек правилно да планира времето и бюджета си. Но тъй като всяка услуга от такъв тип става индивидуално приложима, поради различното местоположение, сложност на изпълнение, различните видове и количества вложени материали, бързина на изпълнение, първоначално състояние на обекта и др., това планиране става невъзможно без първоначален оглед и последващ разговор  със строителния изпълнител.

Все още повечето хората живеят с мисълта, че ремонта се извършва по следния алгоритъм:

  • Търсене на майстор
  • Чрез разпит на познати ползвали наскоро строителни услуги;
  • Договорка с препоръчания майстор; изпълнение на проекта, съпътствано с много нерви и просрочване на първоначално договорените срокове;
  • Равносметка на направените разходи, които в повечето случаи оказващи се по-големи от предварително обявените. Разбира се има различни варианти и причини това да се случва по този начин.

Повечето представители на силния пол умеят сами да се справят с част от домашните належащи ремонти. Поради това ремонта може да стартира, като самостоятелна инициатива и когато нещо се обърка или се окаже по-сложно за изпълнение в последствие, отново се опира до спешното търсене на строителен специалист.

За да си спестите нерви, време и пари, по-добре не започвайте нещо, ако не сте убедени, че може да се справите сами с него. Всеобщо прието е да се смята, че кварталния майстор ще предложи по-ниска цена на строителните услуги и ще ни излезе по-евтино, защото няма фирма, не плаща разходи и данъци за дейността си. Това обаче не винаги се оказва така.

Строителната фирма няма да рискува с лошо изпълнение и създаване на лош имидж, ще ви предложи наистина компетентно обслужване от доказани специалисти, ще ви покаже портфолио с изпълнени от нея проекти, ще спази угоровките за договорените цени и срокове, ще ви направи подобаваща отстъпка при ползването на комплексна услуга и разбира се ще получите договор и финансов документ за строителните услуги и вложените материали, което ви дава гаранция, че при евентуални неуредици след завършване на проекта, вие ще можете да потърсите правата си.

И най-важното, не задължително да ви излезе по-скъпо, а напротив. За всеобща радост строителните фирми вече са леснодостъпни и можете да ги намерите лесно в интернет, без да е нужно да губите излишно време. Те предлагат всички видове строителни услуги от дребни битови ремонти до цялостни строежи, като не се налага да чакате с месеци за да ви включат в графика си.

Трета стъпка, след правилното организиране на ремонтния/строителния процес е неговото изпълнение. Ако вече сте избрали вашия строителен изпълнител и сте договорили параметрите на робота, спокойно може да се премине към изпълнение.