Най-големите недостатъци на гранитогреса

недостатъци на гранитогреса

Гранитогресът се смята за една от най-качествените и предпочитани подови настилки. Определено, в сравнение с повечето други възможности, които стоят пред нас, този вид подови покрития имат с какво да ни зарадват и изненадат в ежедневието.

Но знаете ли, че дори и този тип качествено подово покритие си има своите недостатъци?

Това е съвсем естествено, защото нищо в този живот не е идеално. Какви, обаче, са недостатъците на гранитогресните плочи и можем ли да ги приемем или трябва да търсим друго решение?

Недостатъци на гранитогреса

В NashDom.eu често пъти сме поставяли акцент на качеството на гранитогреса, но той си има и своите минуси, които ще разгледаме по-подробно на следващите редове. Така, ако ви предстои ремонт, няма да останете разочаровани в последния момент.

  • Висока себестойност

Определено един от основните недостатъци на гранитогреса е неговата висока стойност. На пръв поглед, цената на квадратен метър гранитогрес не е плашещо висока и дори е сравнима с тази на естествения паркет и по-скъпите ламинати.

Тук, обаче, има една уловка и тя е, че те са изключително трудни за поставяне, а това значително повишава цената на труда. Ако например сравните цената на лепен на гранитогрес на една стая, ще видите, че тя може да бъде и 10 пъти по-висока от тази, която бихте заплатили за подреждането на ламиниран паркет.

  • Трудно се поставя

Трудното поставяне не само ще вдигне цената на услугата, но и ще усложни вашия живот за поне няколко дни. Преди поставянето на подобна настилка, подът изисква подготовка, полагане на основа и куп други подробности. Дори и когато настилката най-накрая  поставена, ще е добре да не стъпвате а нея поне един или два дни, защото иначе рискувате да изсъхне на криво.

  • Трудно се отоплява

Вярно е, че гранитогресът се поддържа лесно, но подовата настилка от този тип е много трудна за поддържане на температура през зимните месеци. Каменният характер на тези плочи ги прави много лесни за охлаждане, но през зимата те сякаш са една гъба, която може да погълне неограничено количество топлина.

  • Качеството се вижда след монтажа

Понякога, за голямо съжаление, качеството на плочките се вижда едва след монтажа. Има видове гранитогрес, които попиват твърде много влага и могат да ви създадат безкрайни главоболия с комшиите отдолу. Лошото тук е, че понякога може да се случи дори и с плочки от най-високия клас.