Отпушване на стара канализация

стара канализация

Старата канализация често създава аварийни ситуации, възникващи по много причини. Ако един и същ канал се запушва често, най-добре е да се направи видеодиагностика, за преценка на ситуацията. За ефективно и трайно отпушване на канали, уточняването на причината за редовните аварии ще спести много нерви и средства в бъдеще. Мобилните екипи, оборудвани с техника за видеодиагностика и всякакви уреди за ВиК ремонти могат да “излекуват” трайно вашата стара канализация, която се запушва системно.

Как влияе времето върху вашата стара канализация

С течение на времето, всяка стара канализация може да стане жертва на корени на дървета, пробили изгнилите тръби или натрупани налепи, които с времето препречват пътя на водата. Когато тръбата на канала под земята се спука, от пукнатината не само излиза вода, но в нея влизат замърсители, които се натрупват и се превръщат в тапа, която възпрепятства нормалната работа на канала.

Другият голям враг на каналите е пускането в тях на неразтворими отпадъци, които домакините изхвърлят директно в тоалетната или в мивката. Някои мивки са оборудвани с мелачки за отпадъци, които също замърсяват каналите. Дори смлян, боклукът пак е неразтворим и се налепва по стените на тръбите. Така се стига до спешни действия по отпушване на канали, когато налепите напълно препречат пътя на водата. Това се случва най-вече в разклонения на тръбите, ъгли, чупки и други места, където твърдите отпадъци се спират и се натрупват.

При отпушване на канали се използва апаратура с различни възможности. Техниката е с компактна форма и размер, за да може да минава през всякакви врати. Обикновено каналите са на труднодостъпни места, затова се ползват дълги маркучи и накрайници, чрез които да се достигне до отвора на канала. В някои случаи се ползват роботизирани машини, особено за големи канализации, разположени под натоварена градска инфраструктура. Там не може да се разкопава, така че действията се извършват по безизкопни технологии.

Нуждата от отпушване на канали обикновено възниква аварийно. Спешните ситуации изискват бърза намеса, което е във възможностите на аварийните екипи за ВиК ремонти. Наводненията не могат да чакат – само за минути водата превзема всичко, до което може да достигне. След края на ремонта, точно заради нея се налагат дълги, трудоемки и скъпоструващи ремонти. Затова бързината, с която се отстранява аварията е от решаващо значение за собствениците на засегнатите имоти.

При търсене на специалисти за отпушване на канали ще попаднете на много предложения, оферти и цени. Най-важното е, предпочетеният изпълнител на заданието да е с добро реноме и множество доволни клиенти. Това вече е лесно за проверка – в Интернет пише всичко.