Паркет – често задавани въпроси

паркет

Решили сте да обновите вашия паркет или да го замените с нова подова настилка? Вероятно пред вас ще изникнат множество въпроси свързани с тази красива подова настилка.

Ето и някои често задавани въпроси за паркет:

  • Защо да предпочетем масивен паркет? Определено едно от най-големите предимства на паркета е неговата красота и уют. Тази подова настилка създава един неповторим облик на вашият дом, изразяващ стил и класа. Всяка една дъска се отличава с индивидуална шарка
  • Задължително е лепенето на масивният паркет? Залепването към пода е най-доброто решение, когато сте решили да положите масивен паркет. По този начин предотвратявате разместване на дъските с течение на времето и няма да се образуват така наречените фуги.
  • Как се поддържа подова настилка от паркет? Поддръжката на лакиран паркет е много по-лесна, отколкото на омаслен вариант. Необходимо е обаче да се съобразите с някои особености при експлоатацията на тази подова настилка. Препоръчително е въздухът в помещенията да не е нито прекалено сух, нито прекалено влажен. Важно е своевременно да се почистват пясък и камъчета, внесени с обувките от вън, тъй като биха наранили горното лаково покритие. Добре е да сложите протектори от долната страна на мебели, които често премествате – като столове, масички и други подобни. Така с една малка инвестиция от порядъка на няколко лева, предотвратявате надраскването на вашият паркет. Самото почистване е лесно – само с подходящ парцал и хладка вода, като можете да добавите и специален препарат за почистване и освежаване на паркета.
  • Колко реално струва един масивен паркет? Закупувайки масивен паркет трябва да съобразите и някои допълнителни разходи. Това са материалите необходими за монтажът му – лепило, грунд, лак, смола за запълване на фугите. Друг важен момент е доставката включена ли е в цената или се заплаща отделно, като можете да попитате и за разтоварването на паркета и качването му до вашето жилище. Не на последно място е цената на монтажните дейности, като се включва лепене, циклене, лакиране, грундиране, фугиране и други. За финал, ще трябва да си изберете подходящи первази, както и преходни лайсни, които са естественият завършек на вашият паркет.
  • Каква е основната разлика между многослоен и масивен паркет? По своята същност многослойният паркет, както подсказва и наименованието му е съставен от няколко слоя дървесина. Реално вие ще ползвате основно най-горната част от този тип паркет, като обикновено тя е с дебелина между 3мм и 6мм. Подходящ е за жилища с подово отопление и може да се цикли 1-2 пъти. Масивният паркет от своя страна е еднородна дъска с дебелина между 1.5см и 2.2см, като практически, при правилна поддръжка може да се цикли множество пъти, а продължителността на експлоатация е десетилетия наред. Когато имате подово отопление, то масивен паркет не е подходяща настилка.