Предимства и недостатъци на класическите керемиди

Класически керемиди

Класическите керемиди са загубили доста от своята популярност в сравнение с битумните, но те все още се считат за по-добрата опция. Обикновено хората, които могат да си позволят и двете възможности не се замислят особено коя да изберат, защото решението изглежда и е съвсем елементарно.

Предимства на класическите керемиди

Класическите керемиди са по-скъпи и като такива тяхното присъствие на покрива е знак за добър вкус и по-добро благосъстояние. Освен това те са много приятни за окото от чисто естетическа гледна точка. Тяхното наличие на покрива създава едно класическо усещане за домашен уют и комфорт.

Те са изключително подходящ избор за страна като България, където летата са наистина нетърпимо горещи, докато зимите са много студени и сурови. Причината за това е способността на тези керемиди да запазват вътрешната среда в голяма степен независима от външната.

Така например, през най-студените зимни дни, макар ниските температури и дебел сняг, температурата под керемидите остава изключително приятна и разликата е огромна. Ако се включи и отопление, топлината от вътре няма да напусне пределите на сградата.

През летните месеци от своя страна температурата в сградата може да се запази много по-ниска, отколкото темературата навън, което понижава нуждата да се харчи прекалено много за климатизация.

Недостатъци на класическите керемиди

Един от основните недостатъците на класическите керемиди, който отблъсква не малко потребители, е тяхната значително по-висока цена. В наши дни те са се превърнали в някаква форма на малко по-луксозен продукт.

В резултат това ги прави по-малко привлекателни за хора, които разполагат с по-ограничени финансови възможности, тъй като за много по-малка сума биха могли да покрият значително по-голяма площ с битумни керемиди.

Друг недостатък на класическите керамични керемиди е, че обикновено те имат малко по-ниски изолационни свойства по отношение на влагата или на способността си да предпазят от обилни валежи. Между тях липсва абсолютна плътност и това може да е причина да поддаде вода.

Освен това, при силни бури и ураганни ветрове може да се разместят много от керемидите. Това изисква те да се наместят повторно от професионалист.

Особености

Една от големите особености на керамичните керемиди е това, че те се поставят доста трудно. Много хора някак си втълпяват, че имат квалификацията да направят това сами. В резултат се стига о положения, в които хората не могат да се предпазят дори и от не много силни валежи и снегове, а дъждовната вода навлиза навътре безпрепятствено.

Това може да се получи по най-различни причини, но най-често защото въпросните керемиди не са правилно наместени. Да не говорим за това, че когато човек сам се качва, за да прави ремонт на покрив, и да подменя, намества и поставя керемиди, той може по невнимание да счупи или поне да размести много от останалите керемиди, които до момента са били поставени правилно.