4 мита свързани с pvc дограмата

пвц дограма

Първият пвц прозорец се появи на българския пазар не толкова отдавна.Но, митове и легенди против не закъсняха. Искам да разсея спекулациите за този елемент от интериора на жилището.

Мит 1. Монтажа на ПВЦ дограма = боклуци и мръсотия

Би било по-добре да се каже, че монтирането на всеки прозорец, като всички строителни ремонтни работи е изисква количество мръсотия, но не толкова ,колкото често си го представяме . Във всеки случай, е необходима подготовка на дома .

Около прозореца се освобождава 1.5-2м разстояние за нормално извършване на монтажа на новият прозорец.

Препоръчително е мебелите и електронната техника да се опаковат със стреч фолио. Най уязвим е пода ,особено ако е паркет или ламинат.

Мит 2. Пластмасовите прозорци са опасни.

Това е може би е най-често срещано погрешно схващане. Много притеснително е името на материала поливинилхлорид (ПВЦ) и факта, че по време на процеса на производство на пластмасата се добавя олово.

Въпреки факта, че PVC е продукт на сложен химически процес, то благодарение на неговите свойства е абсолютно безвреден за хората.

И ако се замислите, ще видите, че пластмасовите изделия са едни от най-популярните в нашия бит. По отношение на добавеното оловото , множество изследвания показват: крайният продукт не представлява никакъв риск.

Мит 3. Дървените прозорци са за предпочитане пред новата pvc дограма

Съдейки от предпочитанията на потребителите в страни от Европа, това не е така. За любителите на статистиката предлагаме следната информация. В момента в Европа около 45% от прозорците са PVC, 28% дървени и 25% алуминиеви.

Преимуществата от ползването на pvc дограма е по-добрата шумо и топлоизолация и не на последно място лесната поддръжка.

В същото време е добре известно, че дървото абсорбира водата и затова е необходимо периодично импрегниране и , а тези препарати са скъпи.

Мит 4. Няма значение какъв PVC профил ще изберем.

В началото на българския пазар имаше немска и най-вече турска дограма.В момента има над 10 профилни системи произвеждани в България, която основна цел е достъпна цена за българския стандарт.

Фаворит в Европа са немските производители на профили. Класацията е според техния оборот, като в последните години тези фирми само си сменят местата.

С цел увеличаване на продажбите и разширяване на пазара, някои немски производители изнесоха производството си в други страни.

Голяма е разликата експлоатационния срок на дограмата от 8-10 години за някои български и турски профили до 50-60 г. за водещите немски.