Домашна автоматизация от 21 век

Домашна автоматизация

Когато се събудихте днес, кафемашината посрещна ли ви с димящо, току-що приготвено кафе? Тостерът препече ли ви филийки, когато влязохте в кухнята? Уредбата посрещна ли ви с приятна музика?

Да, ще отговори някой, понеже жената беше станала по-рано. За тези, чиито жени не стават рано, или пък за самите жени, вероятно подобна картина илюстрира мечтите. Днес новината е, че мечтите стават реалност.

Домашна автоматизация

Подобни сюжети са само мъничка част от възможностите на така наречената домашна автоматизация. Може би някои от вас вече са се срещали с подобни системи – например в онези модерни бизнес сгради, в които осветлението се включва, когато сензорите регистрират движение. Всичко в дома ви, което работи с електричество, може да бъде автоматизирано. Бойлерът би могъл да се включва и изключва в точно определено време.

Климатиците да работят само когато сте в стаята. Вентилацията да се включва през определен период от време за по няколко минути. Градината ви може да бъде поливана примерно в 5 следобед. Оставям фантазията ви да допълва картината, ще добавя само, че всичко това става без изобщо да се занимавате с детайлите, след като веднъж автоматизацията е пусната в употреба.

Ако случайно си мислите че това е всичко, грешите. Развитите технологии усилено се влагат и в тази сфера. Интернет и мобилните комуникации предоставят връзка с дома ви по всяко време, от кажи-речи всяко място. Камерите вкъщи ще ви дадат визуална представа за случващото се в реално време. Системата за сигурност ще ви прати съобщение, ако регистрира необичайна ситуация – изтичане на газ, наводнение, пожар, счупено стъкло, отворена врата и други събития, които изискват вниманието ви.

Ще имате възможност да реагирате на момента, с 1-2 SMS съобщения, или няколко кликвания, като спрете например електричеството, пуснете противопожарна система, или уведомите органи и/или институции, чиято намеса е необходима.

Освен удобството да управляваме домовете си отдалеч, автоматизацията предоставя и комфортно управление локално, чрез сензорни панели или дистанционно. Можете да изхвърлите дистанционните за различните уреди и апарати – едно-единствено е напълно достатъчно, за да имате контрол над цялата автоматизирана система, над целия си дом.

Това са само част от възможностите на системите за домашна автоматизация. Съвременните стандарти са толкова гъвкави, че се приспособяват според всяко конкретно изискване. Вие избирате колко удобен и уютен да бъде дома ви.