Филтърни системи за вода: Какви са недостатъците на обратната осмоза

Пречистване на вода в дома

Напоследък добиха много голяма популярност филтърните системи, които пречистват чешмяната вода на принципа на обратната осмоза. Действително, при много хора е полезно и препоръчително да пият вода, която е допълнително пречистена.

Да не споменаваме, че през филтрите не преминават 99% от вирусите и бактериите, които при нормални обстоятелства има във водата, която тече от водопровода.

Какви са обаче недостатъците на обратната осмоза при домашните и индустриалните системи за пречистване на вода? Ето и няколко от негативните страни на този тип филтърни системи.

Недостатъци на филтърните системи

Използването на инсталация, която работи на принципа на обратната осмоза си има своите безусловни предимства. Ако обаче сте решили да поставите една такава система у дома си, трябва да имате предвид следните неща, изброени по-долу.

1. Периодично запушване на филтрите

Малките пори на филтърната система могат да се запушат и това налага необходимостта от рутинна поддръжка. Дори обикновени съставки във водата, какъвто е хлорът, могат да повредят системата, работеща на принципа на обратната осмоза.

Колкото по-замърсена е водата, толкова по-бързо се затлачва системата. Проблемът е, че дори и обикновеният варовик е способен да причини запушвания, а както е известно, водата в много райони на страната е доста варовита.

2. Замяна на филтри

След като сте закупили системата и сте я инсталирали, тя може да ви подсигури огромни количества чиста филтрирана вода, която няма да ви струва почти нищо.

От друга страна обаче, системата има постоянни разходи за периодична смяна на водните филтри и поддръжка. Въпреки че системите се рекламират като инсталации, които не изискват никаква поддръжка, те трябва да се почистват и стерилизират веднъж годишно.

3. Процес понякога е доста бавен

Тъй като обратната осмоза използва налягането на водата за да се изтласка тя през полупропусклива мембрана, този процес отнема доста време.

Ако се нуждаете от много филтрирана вода наведнъж и изпразните резервоара на системата, трябва да дадете време на инсталацията за да се напълни резервоара отново.

4. Лишава ни от някои важни за тялото вещества

Филтърните системи действително пречистват водата много добре, но това не винаги е толкова полезно, колкото си мислим.

Във водата се съдържат някои съединения, които са важни за нашето здраве. След преминаването през филтърната система, водата е на практика напълно лишена от тях.

Предимствата превишават недостатъците

Въпреки съществуването на немалко недостатъци, системите за пречистване на водата по метода на обратната осмоза са все по-популярни. Днес милиони европейци са преценили, че това е най-доброто възможно решение за техните домове.

Милиони са собствениците на жилища, които са избрали системите за питейна вода за родните си къщи, като всички те са направили това, защото са достигнали до извода, че по този начин ще се погрижат най-добре за своите семейства.

Да не споменаваме и финансовата страна, която несъмнено е фактор. Покупката на минерална вода ни най-малко не е по-евтин вариант. Макар че покупката на бутилка с вода не може да се сравни с цената на една филтърна система, все пак в дългосрочен план инсталацията несъмнено излиза доста по-добро решение за вашите финанси и за семейния ви бюджет.