Фурни за вграждане – проблеми с конденз

фурни за вграждане

Един от най-честите проблеми, за които споделят собствениците на вградена фурна е появата на конденз. Това е една изключително неприятна изненада, особено когато сте инвестирали кум средства в уред, който е доста по-скъп от стандартен.

Това е не само неприятно, но може да причини и повреди на околните шкафове, особено ако под вградения уред има плоскости от ПДЧ или МДФ. Знаем много добре, че нито един дървен материал и като цяло нищо изработено на базата на дърво не реагира добре на вода.

Каква е причината

Причина за появата на конденз по ирония е именно по-добрата изолация на този тип уреди. Всички сме виждали как при едновремешните фурни парата излиза от всички страни на вратичката по време на готвене. Това се дължеше на по-ниските нива на уплътнение.

При новите уреди това не е така. Обикновено вътре циркулира въздушен поток, който по никакъв начин не може да излезе от вратата навън. Това предизвиква обилна влага, която се стича по вратичката към нейната основа.

Какво можем да направим

Повечето вградени фурни (да не кажем всички) имат вентилатор, за който най-вероятно не знаете. Той възпрепятства от поява на подобни проблеми. Някои уреди дори имат втори такъв вентилатор. Ето защо, на първо място уверете се, че използвате уреда правилно и вентилацията функционира коректно.

На второ място, бихте могли да вадите горещата храната от фурната след като е сготвена или поне да оставите капака на фурната леко открехнат за да има циркулация на въздух.

Имайте предвид, че най-голямата част от конденза се образува когато горещият въздух започне да се охлажда вътре в самия уред. Тук много хора ще побързат да изкритикуват уреда, казвайки че това би трябвало да се решава от само себе си с вентилатор.

Важно е да знаете, че докато фурната работи, в нея, точно както предполагате, има вентилатор, който помага да се избегне кондензацията на въздуха. Когато обаче храната е готова и фурната се изключи, логично, изключва се и този вентилатор. И точно в този момент става проблема.

Ако въпреки всичко проблемът продължава, попитайте фирмата, от която сте закупили уредите защо се случва това и как да го избегнете. Ако това е дефект на самия уред, те ще поискат да отстранят проблема, преди това да е довело до по-сериозни повреди, особено ако фурната е в гаранция.