Кои слънчеви колектори са подходящи за нашия климат?

Най-подходящите колектори на нашия климат

Ако те решили да инвестирате парите си в нещо полезно тогава направете го като закупите слънчеви колектори и си решите веднъж завинаги проблема с високите сметки за ток. С тяхна помощ вие можете целогодишно да разполагате с топла вода, без да се налага да плащате нито лев за нея. За тези от вас, които не са наясно с принципа на действие на колекторите ще кажем, че те работят на същия принцип както термоса.

Те са изградени от двуслойни тръби с вакуум между тях. Те са със специално покритие, което привлича слънчевите лъчи и след това ги преобразува в топлинна енергия, която се използва за загряване на водата. На пазара се предлагат два вида слънчеви системи, които са подходящи за умерени климатични условия. Това са колектори с термосифон и с „Heat Pipe“ тръба.

Вакуумните колектори с „Heat Pipe“ тръба са най-популярния и универсален тип системи, които се инсталират в световен мащаб и най-вече в умерените климатични пояси, където климата не е нито прекалено студен, нито прекалено горещ. Те се състоят от един или повече колектори, специални изолирани тръби „Heat Pipe“, циркулационна помпа, разширителен съд, резервоар за съхранение на топла вода, топлообменник, соларна течност (обикновено е или вода или антифриз), контролер, както и някои клапани и манометри.

Соларната течност циркулира от колекторите до топлообменника и обратно по всяко време, всеки път, когато слънцето огрява тръбите. Когато течността стане гореща тя започва да се предвижва от тръбопровода до топлообменника. Той от своя страна прехвърля топлината от течността към водата в резервоара за съхранение. Тъй като течността се нагрява и се разширява, на помощ се включва и разширителния съд, които облекчава налягането в системата.

Какво става когато не грее слънце?

Когато слънцето не грее, циркулационна помпа просто се изключва и течност спира да циркулира. Контролерите пък са свързани с температурните датчици в колекторите и в резервоара за съхранение на топлата вода. Всеки път, когато температурата е по-висока в колекторите, отколкото е в резервоара, контролерът се превръща на помпата. Когато обаче е по-топло в резервоара за съхранение, отколкото в колекторите, тогава контролера изключва помпата.

Най-общо казано това е принципа на работа на слънчевите колектори с „Heat Pipe“ тръба. От тук нататък избора е изцяло във вашите ръце, вие преценявате дали си заслужава да бъдете собственик на собствена енергийна система.