Вакуумни слънчеви колектори с пикова ефективност

Вакуумни слънчеви колектори

Днешните вакуумни слънчеви колектори са способни в максимална степен да оползотворят слънчевата радиация, като по този начин се получава много висок коефициент на полезно действие благодарение на стъклените тръби покрити със специално покритие.

Това, което отличава вакуумните слънчеви колектори от конкурентните му продукти е именно формата на колекторите. Точно дизайна им е това, което ги прави толкова ефективни дори при студен климат и облачно време. Затова са толкова предпочитани като средство за получаване на топла вода в домакинствата. Но кои са предимствата на вакуумните колектори?

За разлика от другите слънчеви колектори, вакуумните могат да улавят слънчевата енергия от множество ъгли. Това е възможно заради 360 градусовият им тръбен дизайн. Когато слънцето е под малък ъгъл е почти невъзможно за плоските панелни колектори да хванат слънчевата радиация. Това обаче не е проблем за вакуумните слънчеви колектори, които имат по-голяма площ на прихващане.

Ефективността при вакуумни слънчеви колектори

Тяхната ефективност се забелязва основно сутрин и в късният следобед, когато другите видове колектори показват ефикасност близка до 0. По обяд, когато е пикът при конкурентните слънчеви колектори, тяхната температура до която загряват водата все пак е с 4-10 градуса по-ниска. При местата с много студен климат, активните вакуумни колектори ( слънчеви колектори с „Heat pipe“) могат да загреят топлопреносният флуид от 75 до 175 градуса. Оперирането им не се променя значително от облачност или падащи температури. Благодарение на компактните им размери, много лесно и безпроблемно се инсталират върху покрива на дома ви. Отделяният въглероден диоксид е в минимални количества, с което вие давате своя принос в опазването на околната среда.

Стъклените тръби са много здрави като издържат дори на градушка. Производителите им дават гаранция при градушка с размер на топчето до 25 мм. В случай, че се получи счупване или загуба на вакуума на някой от тръбите, подмяната им става много бързо, като цената им е много ниска.

Т.нар. вакуумни слънчеви колектори ще ви осигурят над 20 години безпроблемна работа с минимална поддръжка.