Какво трябва да знаете за малкия шпиц

Мини Шпиц

Малкият шпиц обожава стопаните си и може да ви бъде великолепен спътник, но има някои особености на породата, които е добре да знаете предварително, за да не се окаже впоследствие, че ви дразнят прекомерно много.

Няколко неща, които е добре да знаете преди да си купите куче малък шпиц

Честият лай

Малкият шпиц е една от петте разновидности на немския шпиц. Кучетата от тази порода са много жизнени, любвеобвилни и интелигентни, но са много своенравни и създават доста шум. Ако обучението на малкия шпиц не започне от ранна възраст, може да се окаже, че шпицът ви неконтролируемо облайва съседите или всякакви ваши посетители. Шпицовете са силно емоционални и могат да лаят в най-различни ситуации.

Добре е да се замислите дали да предпочетете шпица, ако живеете покрай съседи, които биха се раздразнили от честия лай и шумните игри на вашия любимец.

Характерът на малкия шпиц

Кучетата малък шпиц са много енергични, ведри, любознателни. Ако искате куче, което да е кротко и напълно покорно, по-добре не избирайте малък шпиц. Тези кучета са интелигентни и добре податливи на трениране, но се изисква голямо постоянство и търпение, за да бъдат обучавани, защото често проявяват своенравие.

Активност на малкия шпиц

Малкият немски шпиц е социално куче и обожава компанията на хора. В никакъв случай не си и помисляйте, че можете да го завържете и оставите на двора. Не бива да го оставяте за дълго сам. Имайте предвид, че е много активно куче и има нужда да ви въвлича в игри и общи занимания. Обича природата и дългите разходки, както и да тича без каишка. Необходимо е да отделяте доста време за тренировките, игри и разходки с кучето.

Дългата козина

Задължително е да се отчетете, че малките шпицове имат дълга и много пищна козина, която линее два пъти в годината и има нужда от редовни грижи. Ако кучето е кастрирано, важи и за мъжките и за женските кучета, линеенето може да премине много по-леко, но трябва да сте подготвени за това, че ще откривате козина по килимите, диваните, по дрехите си, в колата и дори където не сте очаквали, защото косъмчетата са леки и лесно прехвърчат и полепват по всякакви предмети.

В периодите на линеене е необходимо ежедневно разчесване на козината, за да се отстранява старите, падащи косми и да се насърчи появата на нови. И тъй като малкият шпиц е с малък ръст, лесно ще останете изумени колко много козина може да разпръсне.

Ако козината се зацапа, почистването е по-трудно, а е добре кучето да се къпе само веднъж месечно.