Щори или пердета да изберем за кухнята

Щори или пердета да изберем за кухнята

Изборът между щори и пердета винаги е труден, като по този въпрос често възникват спорове между партньорите. Един намира повече предимства в едното, докато друг е запленен от начина, по който стои в помещението другото.

При всички положения, най-добрият избор за всяка стая е различен. Ако с вашата половинка имате спор коя част от дома по какъв начин да завършите, тогава е най-добре да бъдете практични и да сте готови на компромис в името на по-практичното решение.

Щори за кухнята

Без съмнение, щорите са считани за по-доброто решение за кухнята. Те имат куп предимства, особено когато говорим за така наречените венециански щори. Те са определено оптималното решение за помещение, в което се предполага, че ще се готви и ще се държи храна.

Те са по-лесни за почистване и се поддържат лесно в оптимално състояние. Можете да ги почистите дори и с влажен парцал и обикновен препарат за гладки повърхности, който може да има или да няма аромат, според вашите предпочитания.

Венецианските щори не попиват миризма, така че дори и ако предпочитате да готвите пикантни ястия, този вариант няма да ви разочарова. Тук е важно да подчертаем обаче, че не всички щори са толкова практични.

Има видове модели, които се изработват от текстилни тъкани и това никога не е добър вариант, тъй като носи редица неудобства. Подобно на пердетата, текстилните щори поемат миризма, но за  разлика от завесите, те не могат и да се изперат, което е голямо неудобство. На кратко, щорите имат следните предимства:

  • Лесни за почистване;
  • Не попиват аромат;
  • Не изискват пране;
  • В синхрон с останалата част от обзавеждането.

За почитателите на пердетата

Макар че не са толкова практично решение, завесите също не бива напълно да се изключват когато се мисли за обзавеждане на кухнята. Те могат всъщност доста добре да повлияят кухненския интериор.

Тъй като в това помещение обикновено се готви, повечето мебели имат гладки и лесни за почистване повърхности. Естеството на материалите обаче предполага, че стаята може да излъчва известна студенина, тъй като гладките повърхности предизвикват именно този ефект.

Именно на този фон завесите могат да бъдат изключително балансиращ елемент, който да придаде мекота и да свърже студенината на плотовете и кухненското обзавеждане с останалата част на жилището по един деликатен начин.

Особеност в случая е това, че ще трябва доста често да перете завесите, защото иначе рискувате в кухнята постоянно да се усеща мирис на храна, което определено не е много приятно и може да се предаде върху дрехите и върху меката мебел в помещението.