Лечим ли е зъбният гранулом?

гранулом лечение цена

За разлика от в миналото, когато появата на зъбен гранулом обикновено е била равносилна на загуба на зъб, в наши дни съществуват различни методи, които могат да ви позволят да излекувате и да спасите зъб в това състояние.

Лечението е многокомпонентно, но във всеки случай дава доста добра възможност да се избегне екстракцията. При всички положения за вас ще е по-добре да имате един излекуван зъб, отколкото имплант или мост.

Какво представлява лечението

Лечението преминава в няколко етапа, като работи стъпка по стъпка. Обикновено, за излекуването на зъба са нужни 2 или 3 посещения на кабинета. Първоначално, разбира се, трябва да се овладее инфекцията. Възможно е да се прибегне до антибиотик.

Следва прочистване на кореновите канали, изваждане на умъртвения нерв, разширяването на каналите и последващото им запълване. Много е важно запълването да се направи както трябва, защото ако останат недобре запълнени пространства и кухини, в последствие там може да се появи болка и повторона инфекция.

Болезнено ли е лечението

Макар че пациентите понякога определят лечението като доста болезнено, всъщност тук е мястото да се каже, че по правило болката, за която се съобщава, е предизвикана не от лечението, а от самия зъбен гранулом. Тоест, лечението не е източник на болката, а метод за справяне с нея.

Важно е също така да се каже, че лечението на подобна инфекция означава умъртвяването на зъба. Умъртвеният зъб няма да ви боли, но за сметка на това, той може да ви служи поне 10 години, без да създава каквито и да било грижи.

Защо се търси помощ късно

Най-неприятното при пациентите, които имат подобни проблеми със зъбите е това, че първоначално липсват каквито и да било симптоми. Това дава възможност на човек да живее с усещането, че зъбите му са в отлично състояние, без това да е наистина така.

И макар този тип състояния да са обикновено лишени от симптоматика, има някои леки симптоми, които, ако сме по-чувствителни, можем да усетим. Това могат да са странни усещания при дъвчене на по-твърда храна, странно усещане във венците и зъбите при понижен имунитет, по-висока чувствителност към топло и студено.

Все пак, за да избегнете риск от поява на гранулом и за да уловите подобно състояние в начален етап, най-добре би било да си правите рентгенова снимка на зъбите веднъж в годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *