Окачени тавани от гипсокартон – предимствата

Окачени тавани от гипсокартон - предимства

Добре познатите окачени тавани от гипсокартон най-общо могат да се сведат до три типа – стандартни окачени тавани, светещи окачени тавани и огънати окачени тавани.

Това какъв вид ще изберете зависи само от вас и от средствата, които сте решил за отделите за подобен тип строителство.

При всички видове окачени тавани от гипсокартон обаче са налице множеството предимства на самите характеристики на гипскартонените плоскости и на конструкция от гипсокартон.

Основната идея на окачените тавани е всъщност покриването на пукнатини, неравности или различни инсталации на по-старите тавани.

Посредством метална конструкция от профили на тавана се закрепят специални гипсокартонени плоскости. Първото предимство на такава конструкция е, че монтажът може да се извърши по всяко време на годината, за кратък срок и най-важното – без много излишни строителни отпадъци.

Всяка една гипсокартонена конструкция, включително и окачените тавани, е оптималното решение по отношение на цена, срокове и качество.

Гъвкавите решения, които монтажа на гипскартон предлага, внасят не само уют в дома или офиса, но и много хигиеничност.

Освен това един окачен таван може да редуцира до минимум шума в помещението. Има гипскартонени плоскости, които са изработени така, че да абсорбират максимално шума.

Вграждане на светлини в окачени тавани от гипсокартон

Едно от брилянтните предимства на конкрукцията от окачени тавани е възможността в него да бъдат вградени различни видове и форми светлини.

Границата на творчеството при осветлението за такъв тип гипскартонени тавани на практика липсва! В един окачен таван наистина всичко е възможно.

Несъмнено другото много важно предимство на окачените тавани от гипсокартон е свойството му да скрива всякакви нежелани за показване тръби, инсталации, части от климатици, вентилация, кабели, системи за пожароизвестяване и др.

Това, че системите са скрити в окачените тавани, обаче не означава, че потребителите нямат достъп до тях – напротив, достъпът е максимално улеснен.

Окачените тавани не са подходящи само и единствено за сухи помещения. Те са напълно възможно решение и за помещения с висока степен на влажност.

Има плоскости от гипсокартон, които са подходящи за използване в баня, защото са изцяло влягоустойчиви и дори могат да издържат до условия на 95 процента влажност.

Окачените тавани са красиви, удобни и още нещо – те са много хигиенични. Не забравяйте, че когато се сдобиете с окачен таван от гипсокартон, вие се сдобивате с чистота в дома или офиса си.

Почистването на окачените тавани не се налага толкова често, а когато се извършва, то е много лесно – трябва ви само почистващ препарат и вода.

И последно, но не по важност – тези окачени тавани от гипсокартон са пожароустойчиви, поради характеристиките на гипса да не гори.

В случай на пожар гипсокартонените окачени тавани действат като преграда срещу пламъците.