Как да направим правилно циклене на паркет

циклене на паркет

Когато сте изправени пред проблема стар, износен и замърсен дървен паркет първото нещо, което ви хрумва е да го подмените и сложите ламиниран паркет, наложил се напоследък като удачен заместител на изпитания дървен паркет.

Процедурата е не само трудоемка, но също и скъпа. Затова по-добре е да прибегнете към циклене на паркета.

Така дъбовият, буковият или акациевият ви паркет ще се възроди за нов живот, ще се запази естествения му цвят и гладката му повърхност.

Кога е нужно циклене на паркет

Циклене на паркет се налага, когато паркетът е замърсен, забелязвате излющено лаково покритие, надраскан е и е променен цветът му от продължителното излагане на слънчева светлина или пък от влага. Тогава може да си поръчате циклене на паркет.

Цикленето на паркета се извършва с валове или лентови машини. Има и тънкости при циклене на паркета. Не е от без значение в каква посока се движи машината, а това е зависи от начина на подредба на паркетините При циклене на паркет се използват различни видове шкурки, по-едри или по-фини.

По времето на нашите баби ролята на шкурка при чистенето на дървения под е играела червената керемида. Сега има специализирани машини, някои от тях даже не вдигат прах, защото имат вграден вентилатор, който изсмуква праха.

Когато при циклене се отстраняват обикновени грапавини процесът не е толкова дълъг, но когато трябва да се махне блажна боя, безир или лак, тогава цикленето на паркета продължава по-дълго и се използват по-едри шкурки. Най-често след чистене на паркет се слага лаково покритие.

Колко пъти е добре да лакираме подът

Преди да се лакира подът обаче е добре да се шлайфа и чак тогава да се нанесе лакът. От два до три пъти е най-добре да се лакира подът. Сега има много видове лак, някои от лаковете даже са екологични и се препоръчват за помещения, в които живеят астматици.

Така, след циклене на паркет, подът ви ще стане лъскав, даже няма да го познаете. После се поддържа много лесно, минава с в повечето случаи с навлажнена кърпа или с специален препарат за лакиран паркет.

Кога и с какво да внимаваме

Ако паркетът се намира в стара публична сграда, музей или друга такава, подът е много натоварен и се изхабява бързо. В случаите когато той е покрит с дървен паркет, специално подреден в различни мотиви фигури и орнаменти, тогава при циклене на паркет се изисква особено внимание.

Цикленето на паркета става част от реставрационния процес на пода. Компонентите на паркета се проверяват дали не са се разместили с течение на времето, следи се дали схемата на рисунъка е спазена и чак тогава се прибягва към циклене на паркета.

Проследява се от какво дърво е направен паркетът и се подбират подходящите дискови машини или валове.

Целта е след циклене на паркета той да има естествен блясък, да е запазил оригиналната си цветова гама, защото обикновено в музейни сгради след циклене на пакета рядко се прибягва до нанасяне на лаково покритие.

Смята се че лакът ще запечата дървото и то няма да може да диша.

В такива случаи по-честото и препоръчвано от стандартите за реставрация решения е омасляването на пода, два пъти е достатъчно да се мине или да се нанася восъчно покритие. Маслото по-малко изсушава дървото.