С какво е полезна делбата между собственици

делбата между собственици

Както повечето от вас може би са виждали в своето семейство или в това на свои приятели и близки, в случай на смърт на роднина, особено ако този роднина е по права линия, хората твърде често се оказват в сложна имотна ситуация.

При нея две или повече лица биха могли да имат различни, а понякога и еднакви, по размер дялове в един имот. И тъй като нито един човек не би могъл против волята си да бъде задължен да живее в режим на съсобственост, законът е измислил интелигентен начин да се излезе от тази ситуация.

Делбата между собственици е вариант

Делбата между собственици е много интересен вид сделка, който може да бъде изключително полезен в една такава сложна и заплетена от имотна гледна точка ситуация.

Този тип сделка може да помогне на хората да излязат от нежелано съсобственичество. Тази сделка по правило се прилага сравнително често в случаи на наследство и е чудесен начин да поделите имотите с преживелия родител, както и с братя и сестри.

Има стойност, равна на покупко продажба

По правило делбата между собственици е много сериозен договор, който не се отличава по сила на покупко-продажба. Този тип сделка не може да бъде оспорена или поне това е много малко вероятно.

Най-малкото, в случая казват своята воля всички хора, които притежават дял в имота, обект на сделката. Както вече може би се досещате, за да бъде една делба между собственици реална, трябва всички съсобственици да присъстват на сделката и да положат подписите си пред адвокат по недвижими имоти или нотариус.

Сделката е възмездна и няма общо с дарението

Този тип сделка е много различна от дарението и като характер е възмездна. В случая хората заплащат на другия човек с дяловете си за да станат пълни собственици на дадения имот.

Не е нужно дяловете да са напълно равни

С цел да се излезе по-лесно от нежелано съсобственичество, този тип сделка не задължава собствениците да делят равни по размер и стойност дялове.

Тук на преден план се поставя излизане от режима на съсобственост, а ако се договори изравняване в парично отношение, това трябва да се отбележи допълнително в договора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *