Какъв е срока за подаване на годишна данъчна декларация

годишна данъчна декларация

С началото на новата година следва подновяването на процедурата за подаване на годишна данъчна декларация. Това е задължение както на физическите лица, така и на юридическите.

Тези от вас, които не са запознати със сроковете и изискванията за подаване на годишна данъчна декларация ще намерят много полезна информация в следващите редове.

Кои са физическите лица задължени на подадат годишна данъчна декларация

Преди да отговорим на този въпрос искаме да уточним, които физически лица са задължени да подадат годишна данъчна декларация и защо. Този документ се подава от хора, които получават допълнителни доходи извън размера на трудовото си възнаграждение.

За да придобиете по-ясна представа кои са тези доходи прилагаме следния списък:

  • Доходи придобити от отдаване на недвижима собственост под наем;
  • Доходи изплатени от сключен граждански договор;
  • Получени парични и предметни награди през отчетната година;
  • Доходи придобити от положен личен труд (собственици на дружества);

Това са само част от доходите, които физическите лица са задължени да декларират.

Какви са сроковете за подаване на ГДД за физически лица

Време да разгледаме какви са сроковете и начините за подаване на ГДД. Тази процедура се отваря всяка година на 10 януари. В период до 2 май всяко физическо лице е трябва да подаде годишна данъчна декларация и да заплати дължимата сума по нея.

Разбира се, може да се възползвате от определена отстъпка, ако успеете да подадете декларацията в по-ранен срок. Опцията за използване на 5% отстъпка от сумата, която трябва да заплатите е в сила, ако подадете ГДД онлайн и направите плащане до 31 март.

След като обсъдихме сроковете е време на кратко да ви обясним, по какъв начин може да подадете декларацията. Това най-лесно може да се случи онлайн през портала за електронни услуги на НАП. За тази цел трябва да въведете ПИК или електронен подпис.

Ако сте почитатели на старите методи и нямате проблеми с чакането по опашки, може да подадете декларация и на гише в НАП в населеното място, в което живеете. Ако няма такова, може да изпратите декларация по пощата до най-близкия офис на агенцията.

Срокове за подаване на ГДД за юридически лица

След справка с Acc-ConsultCo.com разбрахме, че срокът за подаване на ГДД за юридически лица не съвпада с този за физически. Крайната дата за подаване на документите за фирми е до 30 юни. До тази дата фирмите са задължени да декларират следните суми:

  • Корпоративен данък;
  • Данъци върху приходите и разходите;

В това число влизат и лицата, които са се регистрирали като ЕТ. За тях срокът за подаване на годишна данъчна декларация е между 1 март и 30 април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *