Застрахователно обезщетение при катастрофа за пострадали

Застрахователно обезщетение

Независимо дали участвалото/участвалите в ПТП-то автомобили са сключили застрахователен договор, лицата, които са претърпели вреди от катастрофата имат право да получат застрахователно обезщетение. Това е така, защото държавата гарантира имущественото възмездяване на вредите от Гаранционния фонд, към който в такъв случай трябва да се предяви искът за изплащане на обезщетението.

Кои са лицата, които имат право да получат обезщетение при катастрофа, какви са сроковете за предявяване на иска за обезщетението, както и други важни аспекти по казуса, ще разберете от следващите абзаци.

Кой има право на застрахователно обезщетение при катастрофа

Както заглавието подсказва, пострадалите лица са тези, на които законът предоставя правото да потърсят обезщетение за нанесените вреди.

На практика всяко лице, което е претърпяло някакви вреди, следващи непосредствено от случилото се ПТП има това право. Само водачът, който е виновен за причиняване на катастрофата няма право да получи обезщетение във връзка с нанесените вреди. Дори лицата, които са близки на виновния водач и са се возили в колата могат да потърсят такова обезщетение, като следва да се има предвид, че тяхната претенция е насочена срещу неговата имуществена отговорност.

При съпричиняване на катастрофата, т.е. когато виновникът за нея не е само единият водач, и двете лица имат възможност да предявят такава претенция срещу другия за виновно причинените вреди.

При фаталните случаи, когато лицето, пряко претърпяло вредите от катастрофата е починало като следствие от това, право на обезщетение имат неговите близки. В тази насока се прилагат уточненията на задължителната съдебна практика по въпроса. Тук ще е необходимо дълбоко изследване на връзката между починалия и неговия близък, който търси обезщетение.

Налице е стеснен кръг от лица, имащи права в тази насока, затова е най-добре да се консултирате с опитен адвокат като Zastrahovan.eu, който вече е работил с такива дела. Той ще ви помогне да разберете дали вашият случай попада в обхвата на правоимащите лица при смърт на пострадали при ПТП.

Предявяване на обезщетение при катастрофа – действия и срокове

Кодексът за застраховането изисква първо да предявите искане (т.нар. претенция) пред застрахователя. Това е задължителна стъпка. В този случай няма срок за предявяване на искането. Срокът, за който трябва да следите е този за внасянето на искова молба в съда срещу застрахователя на виновния шофьор, който е 5 години, споделя Zastrahovan.eu.

В случай, че застрахователното дружество не се произнесе в 3-месечен срок от предявяването на вашето искане пред него, това се счита за отказ. В такъв случай може да преминете към внасяне на искова молба в съда срещу застрахователя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *